Menu

Stappenplan

Innoveren is meer dan een nieuw product of een nieuwe dienst lanceren. Elke innovatie is het resultaat van een proces dat verloopt in drie stappen: analyseren, ideeën verzamelen en het innovatieproject uitvoeren. Daarnaast, en dat beschouwen we hier als de vierde stap, moet je ervoor zorgen dat innovatie verankerd wordt in jouw bedrijf. Dat het niet blijft bij een nieuw product lanceren. Maar dat het een cultuur wordt. Een vaste gewoonte van iedereen in jouw bedrijf.

U bent hier

Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden

Stel jezelf zeker volgende vragen: Wat hebben je klanten nodig? Wat zijn hun verwachtingen? Help je hen daar al bij of nog niet? Wat doet de conc Waar zijn zij beter in? En jij? Als je kijkt naar je werkprocessen, marketing, personeel, productie... wat loopt nog niet vlot genoeg en wat duidelijk wel? De resultaten van de analyse helpen je om kansen te zien of problemen aan te duiden die opgelost moeten worden. Hiervoor ga je dan op zoek naar nieuwe ideeën.

Stap 2: Verzamel en selecteer nieuwe ideeën

Ideeën vinden kan je met een brainstorm. Heb je geen (groot) team, betrek dan leveranciers, klanten, studenten... Je zal zien, goede ideeën komen vaak ook van buiten jouw onderneming. Ga daarom ook op zoek naar inspiratie. Het Internet is daarvoor een geschikte bron. Sta ook steeds open voor nieuwe ideeën. Betrek daarbij al jouw medewerkers. Laat iedereen actief meedenken. Niet alle ideeën zijn goed. Evalueer ze. Welke ideeën ga je uitvoeren en welke niet? Welke bieden de meeste kansen? Welke ideeën zijn haalbaar en passen bij jouw bedrijf? Rangschik volgens prioriteit en stel een actieplan op.

Stap 3: Voer je gekozen ideeën uit

Een idee hebben volstaat natuurlijk niet. Het moet ook worden uitgevoerd. Bepaal op voorhand hoeveel middelen je wil besteden en wie je zal betrekken. Ga er wel voor: innoveren is altijd een beetje risico nemen. Vraag hulp. Innoveren doe je meestal niet alleen. We geven in een lijst van enkele organisaties die klaar staan om jou hierbij te begeleiden.

Stap 4: Innovatiecultuur

Je hebt al enkele succesvolle innovatietrajecten achter de rug (van stap 1 tot 3)? Dan kan je proberen innovatie te verankeren in je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat er telkens opnieuw innovatieve ideeën blijven opborrelen? Hoe zorg je ervoor dat er tijd is om deze uit te werken? Maak structureel tijd voor innovatie en voor het spotten van nieuwe kansen. Zorg voor een proces om dat te ondersteunen. En voorbeelden van bedrijven die jou voorgingen.

ikinnoveer © 2019

Created by